Martin Fryč
back
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy

Vernisáž Ikonické stavby v modelech studentů Fakulty Architektury ČVUT 2016/2017

Do 7.12.2017 bude ve vnitřním foyer (ve dvoraně) Fakulty Architektury ČVUT, Thákurova 9, Praha 6, zdarma přístupná zajímavá výstava Ikonické stavby v modelech studentů Fakulty Architektury ČVUT 2016/2017.

Pořádá:
Ústav teorie a dějin architektury FA ČVUT

Náš pohled na československou architekturu

Má dnes ještě smysl ručně vyrábět architektonický model?
Zůstává ještě něco v maketovém replikování dávných děl?
Není takový model vlastně kýč?
Existuje vůbec nějaké poučení z ikon moderny?

Pod vlivem mnoha výzkumů a všelikerého filozofování jako by se zdálo, že nutit začínající studenty/ky kopírovat skvělé stavby do modelové nápodoby je načisto povrchní. Plytce popularizující. Zbytečné.

Skutečně? Nenachází se před námi – při sestavování dílků modelu – výpověď o harmonii původního celku, i když stokrát menšího? Není mistrovství kompozice stejné v realitě i ve věrné maketě? Nevnáší se do studentské mysli hlubší poznání právě díky manuálnímu zacházení s modelem? Nemá se adept našeho oboru učit alespoň zprostředkovaně – když už ne na stavbě – řezat, pilovat, skládat a lepit?

Prváci a prvačky si to všechno vyzkoušeli v předmětu Dějiny architektury I. Snažili se postihnout ikonická díla československé moderny v neotřelém kontextu: z hledisek, zdůrazňujících určitá specifika, typickou souvislost nebo zvláštní událost, která je s tím kterým domem spojena. Vtipný kontext nebyl vůbec zapovězen! Výsledkem je výstava prací prvních ročníků akademického roku 2016/2017.

K vidění tu bude například Gočárova Legiobanka v podobě dětské skládačky, Hubáčkův Ještěd z dílků stavebnice Merkur, Jaromír Krejcar v Trenčianských Teplicích, opouštějící taxi z Prahy bez zaplacení, nebo průhledná Müllerova vila, do níž je vidět úplně ze všech stran.

Prof. Matúš Dulla

Věnováno památce 17. listopadu. 



Fotografie z výstavy

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní Licence. Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to Martin Fryč and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email martfryc@gmail.com

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Vernisáž Ikonické stavby v modelech studentů Fakulty Architektury ČVUT 2016/2017