Martin Fryč
back
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy

Hlavní výstavy Prague Art Week 2024 – Young Selection a Rony Plesl a Martin Janecký v Paláci Savarin

6. 9.-8. 9. / / Malba

Pouze v sobotu 7. 9. 2024 a v neděli 8. 9. 2024 je v Paláci Savarin, Na Příkopě 852/10, Praha 1, přístupná velmi zajímavá hlavní výstava Prague Art Weeku 2024 – Young Selection.

V přízemí pak ve stejném termínu najdete výstavu světoznámých sklářů Ronyho Plesla a Martina Janeckého.

Young Selection

Umělci: Dominik Běhal, Petr Dejmek, Michaela Červená, Ester Parásková, Anna Ruth, Jan Schulz, Anna Martínková, Erika Velická, Barbora Vovsová, Stanislav Zábrodský

Kurátor: výběr umělců: PAW, KodlContemporary, Pro arte, Artslimit architektura: Richard Bakeš

Výstavu Young Selection tvoří malby, sochy a objekty ze skla od deseti vybraných mladých umělců a umělkyň. Na výběru talentů, ve kterých spatřují vysoký potenciál a jejich tvorbu doporučují sledovat, se podíleli Lenka Bakešová za Prague Art Week, Alexandra Bízková a Adam Hnojil z investičního fondu Pro arte, kurátoři Jan Reindl, Eva Vele a majitel galerie KodlContemporary Jakub Kodl spolu s Matyášem Kodlem za Artslimit. Dvě vhodná díla Michaely Červené a Anny Martínkové jsou navíc zařazena do podzimní aukce Artslimit online 8. Na artslimit.com bude aukce těchto děl probíhat po celou dobu výstavy a vyvrcholí na portálu artslimit.cz 22. září 2024.

Palác Savarin se poprvé od velkorysé rekonstrukce otevře veřejnosti a ožije uměním během PAW24 . Pro tyto účely zapůjčil historickou budovu hlavní partner festivalu, společnost Crestyl, která areál rekonstruuje již od roku 2021. Návštěvníci budou mít možnost obdivovat architekturu paláce, a navíc i tři expozice současného umění. Na místě bude také několik designových kousků z THE DESIGN, kteří návštěvníky zvou na příjemné posezení v atriu paláce u kávy, společně s oficiálním distributorem kávy zdarma na PAW24, společností De’Longhi.

Od 7. do 8. září bude výstavu možné navštívit od 10 h do 18 h zdarma, po předchozí rezervaci online zde. Spolu s rezervací vstupu do prostoru paláce Savarin souhlasíte s tím, že v době vaší návštěvy vstupujete na stavbu na vlastní nebezpečí.

Martin Janecký, Rony Plesl: TO BE, OR NOT TO BE, THAT IS THE QUESTION

Výstava sklářských mistrů Ronyho Plesla a Martina Janeckého představuje výjimečné propojení tradičních sklářských technik s modernistickými a avantgardními přístupy v současném umění. Rony Plesl, proslulý svými progresivními koncepty a precizní prací s materiálovou strukturou, spolu s Martinem Janeckým, známým svými mistrně zpracovanými figurativními skulpturami z foukaného skla, na své první společné výstavě. Výstava podtrhuje mimořádnou řemeslnou zručnost a tvůrčí invenci obou umělců, kteří redefinují hranice sklářského umění a slouží jako inspirace pro další generace sklářských tvůrců.

Kodl Contemporary

Součástí expozice je také instalace Tron Was Here.



Fotografie z výstavy

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní Licence. Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to Martin Fryč and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email martfryc@gmail.com

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Hlavní výstavy Prague Art Week 2024 – Young Selection a Rony Plesl a Martin Janecký v Paláci Savarin