Martin Fryč
back
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy
ilustrace výstavy

Velká výstava Ještěd 50

Do 18. 10. 2023 je v Severočeském muzeu v Liberci, Masarykova 11, Liberec, přístupná rozsáhlá a velmi zajímavá výstava Ještěd 50.

V celonárodní anketě prohlášená stavba století si v minulosti vysloužila již jednu výstavu, ale 50. výročí otevření horského hotelu Ještěd architekta Karla Hubáčka je výzvou uchopit tuto významnou architekturu novým způsobem.

Realizaci dnes slavné stavby předcházela architektonická soutěž významných soudobých architektů. Ve finálním kole se jich sešlo deset a každý představil porotě svůj model nového hotelu a vysílače. Celou soutěž spolu s kritickými ohlasy veřejnosti i odborníků na vybraný Hubáčkův projekt právě tato výstava reflektuje. Ukáže tak dobovou diskuzi a pohled na architektonické zadání, nesamozřejmost výsledku, peripetie kolem stavby a dobová východiska k celému projektu. Jádrem výstavy bude deset nově realizovaných modelů z rukou zkušených modelářů, které návštěvníkům přiblíží pestrost tehdejších přístupů k architektuře. Modely doplní vzácné dobové fotografie, které veřejnost neměla možnost dosud spatřit.



Fotografie z výstavy

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ 4.0 Mezinárodní Licence. Stránky jsou archivovány Národní knihovnou ČR

REPUBLISHING TERMS

You may republish this article online or in print under our Creative Commons license. You may not edit or shorten the text, you must attribute the article to Martin Fryč and you must include the author’s name in your republication.

If you have any questions, please email martfryc@gmail.com

License

Creative Commons License AttributionCreative Commons Attribution
Velká výstava Ještěd 50